PÅGÅENDE KURS (2024 – 2026)

Psykoanalysen, lidandet och kuren

Sista anmälningsdatum:
Öppen för intresseanmälan löpande

Antal deltagare just nu:
54

Antal kurstillfällen:
16-18 heldagar

I en rutten, canceranfrätt värld där ett alltmer narcissistiskt samhälle växer fram – i en postmodernistisk och högteknologisk tidsepok med fokus på produktivitet och framåtanda, underblåst av en kapitalistisk nyliberalism och en extrem njutningsideologi som framstår som den moraliskt trovärdiga och regelrätta, där ytlighet, cynism och kunskapsförakt vinner terräng och de existentiella frågorna och utmaningarna förnekas och glöms bort – hör vi i fjärran desperata rop och en vädjan om att rädda människan från det mörker, som hotar att sluka henne, och vill bevara hennes mänsklighet.

I en tid när människorna inte längre har rätt att vara olyckliga och det mänskliga samtalet tystas ned, våra handlingar, vårt samspel och tal, som i grunden upprätthåller sociala band, mer och mer reduceras till ett rent instrumentellt kommunikationsmedel, ett digitalt informationsutbyte, och där bildens rum har tagit över ordens fålla – kallar psykoanalysen på oss.

I ett avmystifierat konsumtionssamhälle, där människan reduceras till en renodlad biologisk produkt, en biokemisk beteendemaskin, där hon dum- och sjukdomsförklaras bakom en slöja av diagnosvansinne, när medicinska, beteendeterapeutiska och evidensbaserade behandlingsmetoder vinner terräng – finns ett behov av samtal om psykoanalysen, det mänskliga lidandet och kliniken.

Mot denna bak- och avgrund genomför Psykoanalysens akademi en kurs – som kommer att behandla psykoanalysens förhållande till psykiskt lidande och kuren – som startade hösten 2024. Fördelad på 16-18 tillfällen under 4 terminer om vardera 8 timmar, omfattar kursen över 140 timmar i form av föreläsningar, seminarier och diskussioner. Kursen är förlagd till Göteborg och vi träffas i Litteraturhuset nära Järntorget. Kurstillfällena äger rum lördagar och pågår mellan kl 09:30 och 17:00. Det finns även möjligheter att följa kursen på distans (digitalt). Alla föreläsningar spelas in.

Kursen är löpande öppen för intresseanmälan – missade tillfällen går att ta del av som videoinspelningar.

 

Se kontaktinformation på botten av sidan

 

Kursens innehåll

Som en röd tråd genom kursen löper Sigmund Freuds och Jacques Lacans arbete och teoribildningar inom andra psykoanalytiska skolor (Wilfred Bion, Melanie Klein, Donald Winnicott… ), men även existentiella, humanistiska och kulturfilosofiska perspektiv, erhåller en plats. Till kursen – som står i förbindelse till olika institutioner och föreningar – kommer betrodda och framstående personer, internationellt såväl som nationellt förankrade, inom skilda fält, att bjudas in.

Bland de namn som har föreläst eller kommer att föreläsa under kursen utöver kursledare Peter Jansson ser vi: Maria Yassa, Johan Eriksson, Sotiris Greveniotis, Svein Haugsgjerd, Carin Franzén, UKON, Markus Palmgren, Jakob Wood, Bruce Fink, Leon Brenner, Fredrika Stjärne, Nancy McWilliams… – fler namn kommer att tillkomma.

Kursen är strukturerad i tre block som vi tar oss an i ett organiserat kaotiskt maner snarare än linjärt – styrt av när föreläsare har möjlighet att komma. I det första blocket berör vi psykoanalysens allmänna förhållande till psykiskt lidande, psykopatologi, symptombildning och diagnosbegreppen. Det andra blocket behandlar olika former av lidande: neuroser (hysteri, tvångsneuros och fobi), borderline personlighetsstörningar, perversioner, narcissistiska tillstånd, psykoser, depression och melankoli, psykosomatik, exilproblematik, trauma, ångest, upprepning och tvång. Det tredje blocket riktar sig mot kliniken – psykoanalys och psykodynamisk terapi, andra behandlingsformer/tekniker (jagstrukturerande psykoterapi, barn- och ungdomsterapi, traumabehandling, hypnos, Rorschachtest…) – och olika aspekter av den: etik, teknik och metod (kurens mål och logik, överföring, motöverföring, talets och lyssnandets dimensioner, tolkningens och interventionens dynamik…), didaktiska moment och handledning.

Kursens form och upplägg

Kursen består av föreläsningar, seminarier och diskussioner. Deltagarna förutsätts närvara aktivt och engagerat. Tanken är att den deltagare som vill kan presentera egna texter och hålla föredrag. Utöver kunskapsinnehållet är utgångspunkten att skapa ett forum och en scen där du som deltagare kan samtala om egna erfarenheter från kliniken. Av denna anledning kommer seminarier och gruppdiskussioner att föras med krav på konfidentialitet (de som följer kursen digitalt kommer inte att kunna delta i seminarierna och diskussionerna)

Ansvarig kursledare Peter Jansson, psykoanalytiker, psykoterapeut, filosof och författare.

Behörighetskrav är grundläggande förkunskaper i psykoanalytisk teoribildning.

Total kurskostnad är 25 200 kr (exkl. moms). Studenter och de som följer kursen digitalt betalar halva kursavgiften. Sista anmälningsdatum är 30 juni 2024.