tidigare KURS (2022-23)
Psykoanalysen, kulturen och sanningen
Denna kurs sjösattes utifrån ett behov av ett fördjupat samtal om psykoanalysens förhållande till kulturen och sanningen.
Hur förhåller sig psykoanalysen till vetenskapen och vad kan den själv säga om evidensbarhetsbegreppet i klinikens praktik och positivismens objekt i samhälls- och humanvetenskapernas sfär? Vilka (idé)historiska rötter har psykoanalysen och hur nalkas den Västerlandets förflutna? Hur ser relationen ut mellan psykoanalysen och filosofin, hur framträder existensvillkoren i dess människosyn och vilken position har psykoanalysen intagit i etikens och moralens fält? Hur träder förbindelsen fram mellan psykoanalysen och samhällskulturen, språket och Lagen och i vilken mening upprätthåller den en subversiv position gentemot politiken och ideologierna? Vilken mening och plats tillskriver psykoanalysen migrationens och exilens erfarenhet? Hur förstår den våldets och rasismens logik? Vad kan psykoanalysen i samtiden artikulera om familjestrukturen, könsfrågorna och feminismen? I vilket förhållande står psykoanalysen till religion, trosfrågor, andlighet och mystik? Psykoanalysens anknytning till sublimering och konstnärligt skapande – hur har denna påverkat och uppfattat konst, film, litteratur, musik och arkitektur? Hur kan vi föreställa oss psykoanalysens framtid och i vilken mening kan psykoanalysen gripa sig an den lidande människans möjligheter till ett samtal i en apokalyptisk värld?
Ända sedan dess begynnelse har psykoanalysen varit ifrågasatt. Sigmund Freud har i flera olika sammanhang påtalat detta faktum. År 1964, efter att han själv brutit med IPA och bildat en ny psykoanalytisk förening, öppnade Jacques Lacan för en debatt och ett samtal kring psykoanalysens egna institutioner och den maktdiskurs som genomsyrar dem. Det föranledde honom att fråga sig: vem är auktoriserad att vara psykoanalytiker? Vad är psykoanalys? Nu, närmare 60 år senare, behöver vi åter ställa frågan – vilka är psykoanalysens grunder? Vilken är psykoanalysens identitet? Vad grundar den som praxis?
Kursen hölls över 16 heldagstillfällen under 2022-23 och varje tillfälle undersökte psykoanalysens förhållande till en eller flera angränsande fält, såsom filosofi, litteratur, religion, film, arbete, tragedin, kärleken och konsten.
Bland föreläsarna fann vi utöver kursansvarig Peter Jansson även Mikael Azar, Niklas Nenzén,
Kursen mynnade ut i ett kollektivt begär att fördjupa ett samtal kring den kliniska erfarenheten i ljuset av alla de frågor och samtal som förts. Detta var upprinnelsen till den nu aktuella kursen ”Psykoanalysen, lidandet och kuren” som startar hösten 2024.